Navigatie

U bent hier: Home / Ontspanning / Toerisme / Plombières Toerisme / Ontdekken / Musea / Interpretatie centrum van de mijnsite - Plombières / Museum van de Mijnsite - Interpretatiecentrum Plombières
Document acties

Museum van de Mijnsite - Interpretatiecentrum Plombières

Het Museum en het Huis van de Mijnsite van Plombières – Interpretatiecentrum.

Gebouwd in 1645, is het een van de oudste huizen van de gemeente en herbergt een klein museum en een interpretatie centrum van de geschiedenis van Plombières en zijn natuurreservaat. Het dak en de gevels werden in 1982 onder monument bescherming gesteld en volledig gerenoveerd in 2007 met dezelfde materialen, maar met behulp van moderne technieken die het zijn authenticiteit geeft. U vindt er het informatie centrum voor toeristen zoals alle informatie over de bezienswaardigheden van de regio, de manifestaties of zelfs toeristische kaarten.

Bij het Huis van de Mijnsite vertrekken twee bewegwijzerde wandelingen.  Met deze « Wandeling van de Mijnsite » maak je kennis met de geschiedenis van deze omgeving en wandel je door het natuurreservaat. Er worden twee varianten aangeboden, 1.7 km of 3 km. 

Vrije toegang.

Elke 1ste en 3de zondag van de maand van maart tot november rondleiding door de mijnsite om 14.00 uur – vertrek Huis van de Mijnsite

De mijnsite geeft ook toegang naar de Lijnen 38 en 39 van het RAVel-net voor fietsers, wandelaars en ruiters.  Door het reservaat loopt ook de ‘Geuldalroute’ ‘Via Gulia’. Deze routes zijn te vinden in de rubriek ‘Wandelingen’.

De mijnsite van Plombières is vandaag een natuurreservaat.  Het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van graslanden op zinkhoudende bodem.  De graslanden op zinkhoudende bodem, stille getuigen van de vroegere mijnactiviteit, zijn milieus die een heel bijzondere fauna en flora herbergen.  De planten die hier groeien zijn soorten die enkel voorkomen op bodems met zink of andere zware metalen in het substraat. Hun verspreiding in Europa is heel beperkt. Daarom zijn verschillende van deze soorten endemisch.  Het zinkviooltje is de meest representatieve soort.

Vrije toegang het hele jaar door. Groepsbezoek enkel na reservatie.

Openingstijden van het Huis van de Mijnsite

Maandag - dinsdag : 9.00 - 17.00

Woensdag : 10.00 - 13.00

Donderdag - zaterdag : 9.00 - 13.00

Vrijdag : 13.00 - 17.00

Zondag : 13.00 - 17.00