Navigation

Actions sur le document

Gemmenich

Gemmenich reeds genoemd in 888 is een klein dorp in de gemeente Plombières in de buurt van de plaats ‘ de Drie Grenzen’ (Trois Bornes), plaats van de kruising van drie landen: België, Nederland (hoogste punt van het land 325 meter) Duitsland vertegenwoordigd door de achthoekige grenssteen met de letters B, D en NL rechts van de toren Baudoin.  Vanaf de top van de toren Baudoin, ontdekt je adembenemende uitzichten op het driegrenzen gebied. Het dorp en zijn kleine winkels, nodigen u uit om mooie wandelingen te ontdekken, betoverende bospaden en toeristische bezienswaardigheden te ondekken.

Te ondekken :

  • het Drielandenpunt
  • houten retabel van de 12de eeuw in de Kerk in de St Hubertuskerk.
  • kapel ‘Notre-Dame’ in Völkerich : kleine kapel van 1757 langs de weg van Völkerich
  • De molen van Terbruggen: de molen van Terbruggen ligt in het Geuldal aan de weg van Gemmenich naar Sippenaeken. Deze molen is immers de enige gehouden gebleven watermolen in het belgisch gedeelte van het Geuldal. Ze werd tussen 1801 en 1803 gebouwd. Het scheprad(type Poncelet) wordt aangedreven middels het water van een molenvliet, die door de Geulrivier word gevuld. Het waterrad heeft 40 schoepen, een middelijn van 5m en een breedte van 1.2m, een drijfvermogen van 9 KW aan het aandrijfwerk in het gebouw, 3 koppel molenstenen, luiwerk,…De commerciële uitbating van de molen werd in 1984.
  • De Bourgondische grenspaal: in het Preusbos, in het gedeelte genoemd ‘Königswald’ (zie de wandeling ‘des Pélerins’ vindt u de Bourgondische grenspaal met het embleem van de Gulden Vlies en de Bourgondische aansteker. Het orde van de Gulden Vlies onder het patronaat van de heilige Andreas werd door Philippe le Bon, hertog van Bourgondië gesticht. Met andere palen waren ze een binnengrens om de gebruikers te verwittigen dat de toegang tot het Preusbos verboden was.