Document acties

De Mijnsite

De Mijnsite en het Huis van de Mijnsite - Plombières

DSC04973De mijnsite van Plombières is vandaag een natuurreservaat.  Het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van graslanden op zinkhoudende bodem.  De graslanden op zinkhoudende bodem, stille getuigen van de vroegere mijnactiviteit, zijn milieus die een heel bijzondere fauna en flora herbergen.  De planten die hier groeien zijn soorten die enkel voorkomen op bodems met zink of andere zware metalen in het substraat. Hun verspreiding in Europa is heel beperkt. Daarom zijn verschillende van deze soorten endemisch.  Het zinkviooltje is de meest representatieve soort.

Bij het Huis van de Mijnsite vertrekken twee bewegwijzerde wandelingen.  Met de « Wandeling van de Mijnsite » maak je kennis met de geschiedenis van deze omgeving en wandel je door het natuurreservaat, er worden twee varianten aangeboden, 1.7 km of 3 km.  Met de « Natagora wandeling » leer je de natuur kennen.  Ook hier zijn twee varianten.

Er is op de mijnsite ook toegang naar de Lijnen 38 en 39 van het RAVel-net voor fietsers, wandelaars en ruiters.  Door het reservaat loopt ook de Geuldalroute Via Gulia.  Een loop door het huis van de mijnsite zal uw bezoek volledig maken.

Vrije toegang het hele jaar door. Groepsbezoek enkel na reservatie.

mdsm siteHet Huis van de Mijnsite is een van de oudste gebouwen van de gemeente. De bouw heeft tijdens de winter 1644-1645 plaatsgevonden.

In 1982 werd de gevel en het dak onder monumentenbescherming gesteld.

Bij renovatie is een groot deel van het vakwerk bewaart gebleven. Het project werd met de grootste zorg en nieuwste duurzame technologie in de bouw uitgevoerd.

Dit huis herbergt een museum dat gewijd is aan de geschiedenis van Plombières en zijn natuurreservaat.

Picto i   bleu site                                           Hier bevindt sich ook het centrum voor toeristische informatie.

 

Commune de Plombières

Logo Pbs 1

Place du 3ème Millénaire, 1
4850 Plombières

www.plombieres.be

+32 87 789130

 aW5mb0BwbG9tYmllcmVzLmJl

Service du Tourisme

logo-minisite.png

rue du Chemin de Fer 25
4850   Plombières

+32 (0) 87 35 53 77

dG91cmlzbWVAcGxvbWJpZXJlcy5iZQ==

www.plombieres.be